Appelbomen planten

Appelbomen behoren tot de weinige fruitbomen die in elke regio van ons land kunnen worden gekweekt. Zonder hen is het onmogelijk om een ​​boomgaard voor te stellen. Er zijn een groot aantal variëteiten van deze boom, van vroege tot late termen van fruitrijping. En dus lijkt het velen dat het kweken van een appelboom geen moeilijke taak is. Dit is echter niet helemaal waar. Het planten en verzorgen van een appelboom vereist kennis en vaardigheden die niet alle beginners bezitten. Een mooie en overvloedige vruchtboom is het resultaat van het harde werk van een tuinman. Om een ​​gezonde en productieve boom te laten groeien, moet je goed weten hoe je appelzaailingen moet planten. Als u geen rekening houdt met de kenmerken van het planten, kunt u lang wachten op de oogst, wanneer de boom u alleen met mooi gebladerte zal behagen, of zelfs een zaailing kan sterven. Laten we kijken hoe we appels kunnen planten.

Mobirise

Keuze van datum

De belangrijkste vraag waar tuinders in geïnteresseerd zijn, is hoe en wanneer appels planten? Als je de regels van het planten volgt, zijn een goede overlevingskans en beworteling mogelijk gedurende het seizoen. 

Seizoensgebonden

In het voorjaar

Het is beter om in het voorjaar eind maart - begin april een appelboom te planten, met andere woorden, wanneer de luchttemperatuur al constant boven nul is. Op geplante zaailingen mogen knoppen niet worden opgelost. Tegelijkertijd moeten geplante bomen overvloedig worden bewaterd, zodat de wortels niet kunnen drogen. 

In de herfst

De beste periode voor het planten in de herfst is half oktober, dat wil zeggen twee weken voor het begin van negatieve temperaturen. Om jonge jonge boompjes tegen bevriezing te beschermen, moeten jonge boompjes die in de herfst zijn geplant, worden weggestopt met aarde, humus of compost. De stammen moeten worden gebleekt met kalkachtige oplossing. Zorg in de winter voor voldoende sneeuw rond de boom.

In de zomer

In de zomer worden appelbomen in zeldzame gevallen geplant. In dit geval is het noodzakelijk om de grond zorgvuldig voor te bereiden voor het planten, vergeet niet om kunstmest toe te passen, speciale aandacht besteden aan water geven.

Mobirise

Hoe plant je een appelboom met een gesloten wortelstelsel?

Als je al hebt besloten wat voor soort appel in het land je wilt planten, is het beter om een zaailing te kopen in een kwekerij of speciaalzaak. Appelbomen moeten worden gekocht met een gesloten wortelstelsel. De voordelen van dergelijke zaailingen bestaan uit een hoge overlevingskans, omdat ze tijdens het planten eenvoudig samen met een aardebal uit de container worden verwijderd, waardoor hun wortels niet worden gewond. Deze zaailingen kunnen op elk moment van het jaar worden geplant: in de lente, zomer of herfst. De vraag hoe je een plaats voor het planten van een appelboom kunt kiezen, beschouwen we hieronder.

Mobirise

Hoe een peer te planten

Het planten van zo'n grote fruitboom als een peer is een verantwoordelijke zaak, omdat elke nuance die in deze belangrijke periode niet in aanmerking werd genomen, na vele maanden en zelfs jaren kan worden beïnvloed, wanneer het heel moeilijk of onmogelijk zal zijn om het probleem op te lossen.

Mobirise

Peren planten: lente of herfst?

Fruitbomen worden geplant in het vroege voorjaar of in de herfst. De keuze van de planttermijn is afhankelijk van verschillende nuances.

Mobirise

Peren planten in het voorjaar

 1. Het planten in de lente begint meestal in de herfst: een plantkuil wordt voorbereid en geladen, die in de lente in perfecte staat is om een ​​zaailing te ontvangen;
 2. In het voorjaar biedt de grond, gevuld met vocht van de smeltende sneeuw, de meest comfortabele omstandigheden voor de jonge boom om zich aan te passen na het planten;
 3. Gedurende het zomerseizoen groeit het jonge boompje en wordt het sterker, het wordt krachtiger voor de eerste overwintering, en de tuinman volgt zijn ontwikkeling op de voet, helpt de boom en corrigeert de problemen die verschijnen, terwijl het mogelijk is;
 4. Lente planten is meer geschikt voor regio's waar de zomer kort is en de winter snel en vroeg komt. Een fruitboom geplant in de herfst heeft misschien geen tijd om wortel te schieten en zich voor te bereiden op de winter.
Mobirise

Peren planten in de herfst

Het planten van fruit in de herfst heeft de voorkeur in de zuidelijke regio's, waar de lange warme herfst plaats maakt voor vrij milde winters. Een belangrijk voordeel van de herfstbeplanting in deze regio's met frequente droogte en hete zomer is het risico van het opbranden van voorjaarszaailingen die niet genoeg tijd hadden om sterker te worden. Als een peer hier in september of de eerste helft van oktober wordt geplant, zal het tijd hebben om nieuwe wortels voor de winter te laten groeien, zich aan te passen en voor te bereiden op de winter. Als u de herfstplant van een perenzaailing in Siberië niet vermijdt, moet dit uiterlijk in september gebeuren, anders is het risico van bevriezing van een onrijpe plant groot. In de regio Moskou kunt u in de herfst in de tweede helft van september en begin oktober peren planten. Er zijn situaties waarin de zaailingen op het meest ongeschikte tijdstip voor het planten kunnen worden verkregen - laat in de herfst. In dergelijke gevallen, graaf een geul, zet de zaailingen er schuin in, laat ze vallen met aarde, bedek ze met turf, gevallen bladeren, bedek met niet-geweven doek om ze te beschermen tegen vorst. En in het voorjaar op een vaste plek geplant.

Mobirise

Stapsgewijs landingsschema

 1. Een zaailing met een open wortel wordt de dag voor het planten in een bak met water geplaatst (een oplossing van wortelvormingstimulator). Daarvoor inspecteren de wortels, verwijderen beschadigde fragmenten.
 2. In een goed geladen van tevoren, het verwijderen van de grond, maken ze een holte zodat de wortels vrij passen, giet in een emmer water.
 3. Terwijl het water wordt opgenomen, worden de hoofdwortel van de zaailing en de grote zijwortels getrimd met een snoeischaar zodat er nog minstens 20 cm overblijft: deze snoei stimuleert de snelle groei van nieuwe wortels. Overgebleven gebladerte verwijderen
 4. Bestrooi de plakjes met stampende kolen, plaats de zaailing in de put zodat de wortels vrij zijn uitgerekt, niet gebroken, de steunpen aan de zuidkant van de boomstam is en de wortelhals 3-4 cm boven het maaiveld ligt
 5. Het gat is gelijkmatig bedekt met de verwijderde grond, waardoor de zaailing enigszins wordt geschud zodat de aarde alle luchtholten bedekt. Bij het aanstampen van de grond rond de stam is het belangrijk om het niveau van de wortelkraag niet uit het oog te verliezen: deze moet 2-3 cm boven de grond stijgen, zodat de daaropvolgende krimp van de grond niet in de grond kan komen. Het vat is op twee plaatsen netjes aan een pin gebonden - boven en onder
 6. Nadat een gat rond een stam is gevormd, wordt de boom bewaterd (1 tot 2 emmers water) en wordt de cirkel in de buurt van de stengel gemulleerd met compost of humus, turf, verrot zaagsel en vers gemaaid gras. Mulch is nodig om de verdamping van vocht te beperken en de vorming van een harde aardkorst te voorkomen. Onkruid is moeilijker door de mulchlaag te breken, wat betekent dat de jonge boom minder concurrenten zal hebben in de strijd om vocht en voeding. Bestrooi de stam van de peer niet met mulch - de hechting van de natte laag aan de schors van een nog zwakke plant kan rot veroorzaken
 7. Aan het einde van het planten worden de centrale stam en zijscheuten van de peer gesnoeid tot een kwart van de hoogte.

© Copyright 2019 - All Rights Reserved